Mladá podnikatelka využila místní tradice a vyrábí moučníky z Olomouckých tvarůžků

Blanka Poštulková
- Reklama -

Blanka Poštulková je spoluzakladatelkou konceptu Tvarůžkové cukrárny. Spolu s rodiči po maturitě vytvořila v Lošticích rodinný podnik, jehož produktem jsou slané moučníky z Olomouckých tvarůžků. Před dokončením univerzity otevřela vlastní cukrárnu v historickém centru města Olomouce.

Přijde Vám to zvláštní? Tvarůžkové moučníky?

Nejste sami. Celou řadu zákazníků přivede zvědavost, která se záhy promění v příjemné překvapení.

Často si s sebou odnášejí ještě krabičku domů,“ doplňuje Blanka, která má radost, že dochází k bourání mýtů o aromatu tvarůžků.

Moučníky, které vyrábí, mají certifikát Haná regionální produkt a získaly řadu ocenění včetně Regionální potraviny.

Jak vznikalo toto neobvyklé rodinné podnikání? Jak dokázali nalákat první zákazníky na tvarůžkové moučníky? Přečtěte si rozhovor se spoluzakladatelkou Tvarůžkové cukrárny, Blankou Poštulkovou.

Jak vznikl nápad vyrábět tvarůžkové moučníky?

Celá naše rodina pochází z Loštic, kde se vyrábí Olomoucké tvarůžky již od 19. století. Moji rodiče se dokonce poznali v šestnácti na brigádě ve výrobně tvarůžků. Já si z dětství pamatuju tvarůžkové večeře s prarodiči na verandě. Naši rodinu tak tvarůžky provázejí celým životem. Propojili jsme dvě naše rodinné vášně a to zájem o dobré jídlo a vztah k místu, kde žijeme.

Kdy Vás napadlo, že by to mohla být podnikatelská příležitost?

Cukrárnu jsme otevírali v roce 2009, tedy v období ekonomické krize. Přesto jsme věřili, jak s oblibou říká moje máma, že jíst se bude pořád, takže s jídlem uspějeme i do budoucna.

Navíc jsme cítili, že lidé postupně začínají hledat originální podniky včetně menších regionálních výrobců. V našem směřování nás také podpořila vlna vznikajících farmářských trhů.

Jaké máte vzdělání? Souvisí nějak s Vaší současnou profesí?

Jsem absolventka oboru Mezinárodní rozvojová studia na Univerzitě Palackého v Olomouci. Chtěla jsem získat rozhled a zkušenosti v zahraničí a zdokonalit se v jazycích. Srdcem mě to ale táhlo k rodinnému podnikání a k místu, kde jsem vyrostla. Několik let jsem brigádně pracovala jako servírka. Při univerzitě jsem tak ještě vystudovala hotelovou školu v Opavě.

Co to na začátku obnášelo? Co všechno jste museli zařídit, zajistit a realizovat?

Na podzim jsem začala hledat prostory vhodné pro otevření cukrárny v Olomouci. Místo jsem si pronajala krátce po Novém roce, kdy začaly dvouměsíční úpravy a nákup potřebného vybavení. Pokračovala nezbytná administrativa od živnostenského oprávnění přes registraci na zemědělské a potravinářské inspekci až po zajištění svozu odpadu na magistrátu města.

Jaká byla vstupní investice?

Příprava prostor samotné cukrárny a vybavení přišlo na půl milionu korun. V případě vybudování výrobny se jedná o další statisícové částky.

Cukrárna_1

Co Vám v začátcích činilo největší potíže, co bylo nejtěžší překonat?

Z pohledu provozu cukrárny je to práce se zaměstnanci a vytvoření týmu lidí, na které se můžu spolehnout a který dobře funguje. Ve vztahu k zákazníkům je to určitě představení našeho konceptu a vybudování důvěry v náš produkt.

Kolik lidí se podílí na chodu celé firmy? Jak máte rozděleny role?

Řízení cukráren máme rozděleno spolu s rodiči. Máma zajišťuje výrobu, já obchod a táta řeší technické věci okolo cukráren. Spolu se sestrou se pak starám o marketing. V současné době pracujeme dál na rozšíření týmu pracovníků, abychom mohli lépe rozdělit jednotlivé činnosti mezi naše zaměstnance.

Jaké suroviny kromě tvarůžků používáte nejčastěji?

Vybíráme si převážně regionální dodavatele. Hladkou mouku nakupujeme z mlýna od Olomouce, poctivé máslo z mlékárny, marmelády z minifarmy nedaleko od nás. Vidím potenciál právě ve spolupráci výrobců mezi sebou v rámci regionu.

Jaký máte recept na úspěšné rodinné podnikání? Dodržujete nějaké zásady, abyste se k sobě v práci chovali „obchodně“ a doma jako rodina? Není těžké oddělit v rodinné firmě soukromí od práce?

V základě fungujeme jako rodinná firma, na jejímž vedení se podílím já spolu s rodiči. Ze zahraničí se mnou na marketingu pracuje moje starší sestra. Každý máme svoji domácnost, proto se snažíme spolu komunikovat pracovně jen v prostorách firmy. Doma se tak už řeší jen drobnosti i nápady do budoucna. V našem případě lze těžko oddělit soukromí od práce, protože sami rodiče vnímají cukrárnu jako své další dítě, o které je potřeba pečovat.

Jak v současnosti funguje Vaše výroba a produkce?

Výrobu máme umístěnou ve vlastních prostorech v Lošticích. Pečeme si vlastí těsta na jednotlivé moučníky. Denně pečeme čerstvé štrůdly, rolády i tvarůžkové dorty. Každé ráno se u nás chystá čerstvá várka moučníků, které nabízíme do vyprodání na našich dvou cukrárnách v Lošticích a v Olomouci. Dle poptávky zajišťujeme také svatební objednávky i catering na různé příležitosti.

Kdy začal být Váš byznys ziskový?

Naši první cukrárnu v Lošticích jsme otevřeli v období světové ekonomické krize, takže začátky nebyly vůbec jednoduché. Navíc byly potřeba další investice do výroby, s tím, jak jsme rozšiřovali naši nabídku tvarůžkových moučníků. Zisk jsme tak viděli až po třech letech fungování.

Cukrárna v Olomouci má za sebou teprve rok existence, takže ještě je předčasné hodnotit.

Otočte, prosím, na další stránku.

- Reklama -