
Říká se, že podzimní barvy jsou způsobem, kterým příroda oslavuje závěr léta – jako ohňostrojem. Červená, žlutá, zelená, oranžová, takové odstíny začnou za chvíli oblékat stromy a ke kontrastům, znamením podzimu, začnou patřit i chladnější počasí, časté přeháňky a změny našich nálad.

S kontrasty pracoval i Vincent van Gogh (1853–1890), nizozemský malíř a kreslíř, který tvrdil, že používáním kontrastních barev každá z nich září ještě výrazněji. „Podobně jako vedle sebe kontrastují, a tedy navzájem vynikají, muž a žena,“ dodal.
Pokud pracujete v historickém centru Prahy, nebo se v blízké budoucnosti chystáte zajet/zajít do okolí Karlova Mostu, malý tip: Van Goghovými kontrasty se totiž inspiroval Marek Šáda. Že ho neznáte? Kreativní šéfkuchař patří k těm, které za velkou louží učil Dán Mads Refslund, spoluzakladatel restaurace NOMA v Kodani (relativně nedávno byla oceněna jako vůbec nejlepší na světě). A tohle je výsledek:

Myslíte, že je to sladké, nebo slané?
Terinu z foie gras, zabalenou jako sushi do červeného zelí, doplňují rozkrojené švestky, pistácie a mezi okvětními lístky jeden detail – čtyřlístek.

V nadsázce řečeno – zatímco Van Gogh měl práci na kontrastech snazší v tom, že tvořil pouze vizuální vjem, Marek Šáda musel ještě navíc vyladit i jednotlivé chutě „barev“.

V tomto případě, ač sedíce na rušném Smetanově nábřeží (jde o restauraci Bellevue), jste přeneseni do lesa. Srnce ovoňuje jehličí, chuťově zvýrazní borůvky a jalovec.
A ještě na ukázku neobvyklý dezert.

Ano, nanuk s popcornem.
Ale to jen pro ilustraci. Třeba Vás takový „umělecký“ oběd zaujme a odmění, ať už máte v tomto týdnu důvod slavit, nebo touhu se spíše odreagovat od běžných starostí.
Více tipů pro obchodní schůzky nebo i teambuildingy v magazínu Business Leaders.
© Petr Casanova; magazín Business Leaders jde číst buď v tištěné formě (časopis), nebo digitální (na tabletu nebo chytrém telefonu)