Tohle je gelato, ne zmrzlina. Jak Ital v Praze rozjel unikátní gelaterii

Pietro Amato, majitel gelaterie v Česku
- Reklama -

Máte podnikavou duši a využíváte tepla k prodeji točené zmrzliny, třeba té, kterou Vám dodají z Opočna? Jsou však podnikatelé, kteří nejdou s davem. A mají úspěch. Jako Pietro Amato, Sicilan, který vystudoval politologii, ale zamiloval se do Češky a rodině zajistil obživu tím, co je v jeho domovině normální a u nás tak vzácné. Otevřel si gelaterii.

Jak podnikat krok za krokem? Čtěte Business Leaders.

Gelato vs. zmrzlina

Gelato – obdoba zmrzliny, na kterou potřebujete špachtličku. Hustá!

Pravá zmrzlina má alespoň 10 % mléčného tuku, u gelata stačí 3,8 %. Díky tomu je gelato dietnější, zdravější variantou ledové pochoutky.

Současně zmrzlina obsahuje více vzduchu než gelato. Proto je gelato hustší a nabírá se špachtličkou. Důvod? Gelato se stloukává pomaleji, aby nepojalo moc vzduchu, zatímco zmrzlinu tvoří vzduch alespoň z poloviny.

A hlavně – ačkoli to bude znít kuriózně – zmrzlina je zmrzlejší. Zato gelato hedvábnější a například při bolestech zubů citlivých na chlad je gelato únosnější.

Ze Sicílie na Letnou

Gelatový dortík

Pověst říká, že gelato bylo poprvé vyrobeno na Sicílii, a to za pomoci sněhu z Etny. První gelaterii na světě otevřel Francesco Procopio dei Coltelli, rodák z Palerma, paradoxně ovšem v Paříži, a to roku 1686. Jde o nejstarší pařížskou kavárnu.

Pietro Amato se také narodil v Palermu. Po studiích politologie odjel do Irska, pak do Anglie, kde poznal svou budoucí ženu, a to Češku Evu. Společně se usadili v Praze na Letné, kterou si zamilovali. „Kousek do centra, v okolí dva velké parky a neskutečný výhled na město,“ vzpomíná na první dojmy. Jejich první kroky vedly do tehdejší internetové kavárny v Kamenické ulici. Náhoda, že právě tam Pietro později vytvořil Gelaterii Amato?

„Výrobu gelata jsem neměl v krvi. V Itálii jsem se musel zúčastnil studií takzvané science of gelato. Je to opravdu věda. Naučíte se osvojit si ingredience, vytváření receptů, použití strojních zařízení, hygienické procesy.“ Že by podnikal v jiné oblasti, o tom vůbec nepřemýšlel. „Od dětství jsem vnímal gelato jako něco výjimečného a všudypřítomného. Sezona zdaleka není jen v létě.“

Je libo gorgonzolu?

Gelato s mátou a stracciatellou

Ve své provozovně zavedl prosklenou výrobnu. Hosté mohou sledovat celý vznik gelata a koukat Pietrovi přímo pod ruce. Postup někdo odkoukat může, ale originalitu mu nikdo nevezme. Pietro se totž účastní festivalů, včetně nejprestižnějšího Sherbethu – festivalu řemeslné výroby gelata v Palermu, kam se sjíždějí výrobci i z Japonska, Mexika či Maroka. Tam Pietro Amato sbírá inspiraci na neobvyklé chutě.

Tak třeba si u něj můžete dát gelato z květin, zeleninovou variaci, gorgonzolu, slaný karamel. Takzvané signaturní osvěžení (které nemůžete ochutnat nikde jinde) ovšem vyrábí  i z klasických ingrediencí. „Nejraději mám pistácii a čokoládu. Zdá se, že jde o obyčejné příchutě. Jenže mohou být připraveny v mnoha různých kvalitních variacích,“ dodává cukrář, který nabízí i výrobky veganské, bezlaktózové a bezlepkové.

Inspirací pro konkurenci jsou miniaturní kornoutky, perfektní na oslavy, nebo ručně dělané nanuky veselých tvarů a samozřejmě zmrzlinové dorty, na které se v cukrárnách zapomíná.

„Život je jako gelato“

Pietro Amato čtyřikrát jinak

„Moje naplnění? Že se mi podařilo splnit si svůj sen, otevřít si vlastní podnik, který je úspěšný a mezi lidmi oblíbený. Chápu, že konzumenty trochu ovlivňuje moje italština, respektive nedokonalá čeština s italským akcentem. Mnoho lidí mi říká, že když zavřou oči, zažívají italskou autentičnost, takové to dolce vita. Navíc sem chodí rodilí Italové, rezidenti nebo turisté, což je mi velkou poklonou, vzhledem k známé italské nedůvěřivosti vůči gastronomickým podnikům v zahraničí.“

Máte také nápad, v čem by se dalo podnikat? A proč otálíte? Jak úspěšně začít i jak úspěšně rozvíjet podnikání krok za krokem, o tom je magazín Business Leaders. Nepromarněte svou šanci. Jak říká Pietro Amato: „Život je jako zmrzlina, užijte si ho dřív, než se Vám rozpustí.“

Číst magazín Business Leaders můžete ihned na mobilu nebo tabletu, stačí si stáhnout elektronickou verzi v mobilní aplikaci zde.

© Petr Casanova

- Reklama -