Odpovědnost ve spotřebě? Nejvyšší čas začít, svět opět žije na dluh

- Reklama -

Na uspokojení roční poptávky lidstva by aktuálně bylo potřeba 1,7 zeměkoule, vypočetla organizace Global Footprint Network, která sleduje vývoj její udržitelnosti. Naše civilizace jako by žila na dluh. „Přírodní zdroje byly letos přečerpány už v srpnu,“ napsala v nedávném prohlášení. Ruku na srdce: Jak moc k tomuto dluhu přispíváte Vy sami? Zkusím Vám teď poradit to nejmenší, co můžete začít dělat pro jeho snížení.

Mnoho lidí má pocit, že žít ekologickým a udržitelným způsobem života je časově a finančně náročné. Já jsem ale přesvědčená, že udržitelný způsob života zvládne každý. Ve skutečnosti jde často o spoustu opravdu hodně malých kroků, na které je jen nutné si trochu zvyknout a udělat z nich svou každodenní rutinu. V celkovém výsledku mají obrovský dopad a já bych se o některé z nich s Vámi chtěla podělit.

1. Přestaňte syslit věci, zbavujte se jich

Zkusili jste si někdy projít svůj byt nebo dům a zaměřit se na věci, které opravdu používáte? Já ano a jsem si jistá, že víc než polovinu věcí jsem pár let nepoužila. Mějte doma jen to, co skutečně používáte. Ostatní darujte někomu, kdo to potřebuje, prodejte věci dál, nebo je vhodně recyklujte.

2. Recyklujte, Zn. chytře

Recyklace už dávno pro spoustu lidí neznamená jenom třídění odpadu. Spíš jde o to najít věcem nový význam, podobu, formu. Ať už se jedná o oblečení nebo nábytek, zkoušejte přemýšlet, v jaké podobě by mohly předměty být Vám nebo komukoliv jinému užitečné. Vezměte si například japonský porcelán. Japonci rozbité talíře lepí. Obvykle zlatým, stříbrným nebo měděným lepidlem. Věří totiž, že jsou tyhle „jizvy“ jsou součástí jejich příběhů, a tím pádem neztrácejí na hodnotě, naopak ji nabývají.

3. Zajímejte se o příběh zboží

Samozřejmě že zboží vybíráme mimo jiné podle ceny. Zvažujeme oportunitní náklady. Přemýšlíte ale při nákupu i nad tím, jaká je jeho skutečná hodnota? Pokud je až přehnaně levné, potom byly zřejmě neobvykle nízké i náklady na jeho výrobu. Kupujete si velmi levné hovězí maso nebo vejce? Nejspíš nepůjde o kvalitní chov. Opravdu je dobré na takových produktech šetřit? Připadá Vám naopak ručně šitá košile přehnaně drahá? Spočítejte si, kolik hodin na ní švadlena pracovala a kolik na ní bylo potřeba materiálu. Nemyslíte, že je lepší mít jednu takovou než pět těch, které se Vám za chvíli rozpadnou a na kterých se navíc nadřela špatně placená pracovní síla v továrně?

4. Buďte fér

Dalším z velkých témat jsou takzvané fairtrade produkty, kterým se věnují mnozí obchodníci i spotřebitelé i u nás v Čechách. Hnutí prosazuje platbu „spravedlivých cen“ za různé zboží od oblečení po čokoládu, stejně jako dodržování sociálních a environmentálních standardů při jejich produkci.

Tip: Jednou za rok se v několika českých městech pořádá celostátní aktivita s názvem „Férová snídaně“, kde se o podporu tohoto druhu obchodu může přičinit každý. Jde o piknikový happening na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů.

5. Jezte lokálně

Spotřeba surovin je enormní a neudržitelná. Lokálnost, ať už v jídle nebo v jakékoli jiné spotřebě, byla dřív samozřejmostí, ale dnes na ni hodně zapomínáme. Logicky – na trhu je teď dostupné téměř vše a kdekoli. Ale zkuste občas místo dovozního zboží z obchoďáku využít mléko od farmáře z vedlejší vesnice nebo meruněk od souseda. Zajděte do malého obchůdku na rohu ulice, kde místní nabízející lokální produkty, nebo vyrazte na farmářské trhy. Vyhledávejte také spíše sezonní suroviny – nemusíte mít přece jahody i v zimě jako ta macecha ve známé české pohádce, že ne?

6. Využijte vše beze zbytku

Mnoho kuchařů se aktuálně zabývá takzvaným no waste vařením, tedy přípravou pokrmů bez odpadu, a to za využití všech částí surovin. Snaží se tak mimo jiné ukazovat lidem, že mohou využívat například i naklíčenou cibuli, brambory, skelety kuřat a slepic nebo slupky od mrkve, které by za normálních okolností vyhodili. Ze slupek přitom můžete připravit výborný vývar, skelety použít na omáčku a klíčky jako ozdobu a na dochucení salátů nebo polévek.

7. Pěstujte něco… cokoli

Když manžel přišel s tím, že budeme na balkoně pěstovat špenát, usmála jsem se. Ale musím přiznat, že když jsem z něj po pár týdnech chystala salát k večeři, uvědomila jsem si, jak skvělý je to pocit. Od začátku až do konce. Pěstovat. A o té nesrovnatelně skvělé chuti ani nemluvím. Pusťte se do toho. P. S. A nenechte se odradit počátečními neúspěchy.

8. Vyhněte se polotovarům

Polotovary nás doslova zahlcují – kupujeme si hotovou jíšku, bujony, omáčky, dochucovadla, o hotových pokrmech nemluvě. Přitom, upřímně řečeno, jídlu spíš ublíží a vše si navíc dokážete jednoduše připravit doma nebo vymyslet alternativu. Zkuste se na pár týdnů zaměřit na čisté a jasné chutě. Věřte mi, že kvalitní suroviny potřebují minimum dochucení a vůbec žádná dochucovadla. A ke všemu jich spotřebujete opravdu malé množství.

Barbara Vaňková